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食育に関する意識調査, 2016

https://jdcat.jsps.go.jp/records/43843
https://jdcat.jsps.go.jp/records/43843
8c3ae5b4-689f-4522-ac74-8a1e41bca03f
公開日 2025-10-14
タイトル
タイトル 食育に関する意識調査, 2016
The Survey of Attitude toward Shokuiku, 2016
作成者 農林水産省 消費・安全局,実査は一般社団法人 中央調査社

× 農林水産省 消費・安全局,実査は一般社団法人 中央調査社

ja 農林水産省 消費・安全局,実査は一般社団法人 中央調査社

en Food Safety and Consumer Affairs Bureau, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Government of Japan, survey carried out by Central Research Services, Inc.

Search repository
配布者 SSJ データアーカイブ
配布者URI https://csrda.iss.u-tokyo.ac.jp/ssjda/
配布者 SSJDA
配布者URI https://csrda.iss.u-tokyo.ac.jp/en/ssjda/
編集者 SSJデータアーカイブ
SSJDA
所蔵者・寄託者 農林水産省 消費・安全局 消費者行政・食育課
Consumer Affairs and Shokuiku (Food and Nutrition Education) Division, Food Safety and Consumer Affairs Bureau, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Government of Japan
URI https://ssjda.iss.u-tokyo.ac.jp/Direct/gaiyo.php?eid=1169
URI https://ssjda.iss.u-tokyo.ac.jp/Direct/gaiyo.php?lang=eng&eid=1169
アクセス権 制約付きアクセス
restricted access
権利情報 https://csrda.iss.u-tokyo.ac.jp/access/condition/
権利情報 https://csrda.iss.u-tokyo.ac.jp/en/access/condition/
概要 近年,栄養の偏り,不規則な食事,肥満や生活習慣病の増加,朝食の欠食,食の海外への依存,伝統的な食文化の危機,食の安全等,国民の食生活をめぐる環境が大きく変化している。

 内閣府では,このような食生活に関する環境変化を踏まえ,食育に対する国民の意識を把握し,今後の食育推進施策の参考とすることを目的として,2005年の「食育に関する特別世論調査」から継続して調査を行ってきた。
 今回の調査から,農林水産省の担当となった。

 今回の調査は,(1)食育への関心,(2)現在の食生活,(3)共食や孤食の状況,(4)生活習慣病の予防や改善に関する食意識や実践,(5)食品の安全性,(6)食文化の継承及び伝承,(7)食に関する感謝の念や環境へ配慮,の7つの調査項目が設けられている。
Recent times have seen significant changes in the environment regarding the eating habits of Japanese people, including unbalanced nutrition, irregular meals, increases in obesity and lifestyle-related diseases, skipping breakfast, dependence on foreign countries for food, crisis in traditional food culture, and worries about food safety, etc.

Based on these changes, the Cabinet Office has carried out the “Survey of Attitude toward Shokuiku” (previously called the “special social survey regarding shokuiku”) continuously since 2005 for the purpose of understanding people’s attitudes toward shokuiku (food and nutrition education) and to serve as reference material for future policies for the promotion of shokuiku.

Starting this time, the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries is responsible for the survey.

This survey consists of seven parts: (1) Interest in shokuiku (food and nutrition education), (2) current eating habits, (3) eating with others, eating alone, (4) consciousness and practice regarding food to prevent and improve lifestyle-related diseases, (5) food safety, (6) succession and passing on of food culture, and (7) feelings of gratitude for food and concern for the environment.
対象時期 2016 - 2016
調査日 2016/11/03 - 2016/11/27
母集団 全国の市区町村に居住する満20歳以上の者
People aged 20 years and older living in municipalities in Japan
観察単位 個人
Individual
回収率 標本数 3,000人,有効回収数 1,874人(有効回収率 62.5%)
Sample size: 3,000 people, number of valid responses: 1,874 people (valid response rate: 62.5%)
データタイプ 量的調査: ミクロデータ
quantitative research: micro data
データの言語 jpn
バージョン情報 1
バージョン情報更新日 2018-05-11
整理番号 1169
ID付与機関 SSJデータアーカイブ
整理番号 10.34500/SSJDA.1169
ID付与機関 DOI
整理番号 1169
ID付与機関 SSJDA
引用上の注意 二次分析にあたり、東京大学社会科学研究所附属社会調査データアーカイブ研究センターSSJデータアーカイブから「食育に関する意識調査, 2016」(農林水産省 消費・安全局 消費者行政・食育課)の個票データの提供を受けました。https://doi.org/10.34500/SSJDA.1169
引用上の注意 The data for this secondary analysis, "The Survey of Attitude toward Shokuiku, 2016, (Consumer Affairs and Shokuiku (Food and Nutrition Education) Division, Food Safety and Consumer Affairs Bureau, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Government of Japan)" was provided by the Social Science Japan Data Archive, Center for Social Research and Data Archives, Institute of Social Science, The University of Tokyo. https://doi.org/10.34500/SSJDA.1169
関連文献URI https://ssjda.iss.u-tokyo.ac.jp/Direct/resultsearch.php?lang=jpn&eid=1169
関連文献URI https://ssjda.iss.u-tokyo.ac.jp/Direct/resultsearch.php?lang=eng&eid=1169
対象地域 日本
Japan
トピック 食事と栄養, 健康一般とウェルビーイング, 教育, 生涯・継続教育
Diet and nutrition, General health and well-being, EDUCATION, Life-long/continuing education
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Ver.1 2024-05-20 13:38:49.257750
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